Araç Satın Almak mı Yoksa Kiralamak mı Mantıklı?

Filomingo

Araç ihtiyacı olan herkes için “araba kiralamak mantıklı mı?” sorusu oldukça büyük bir önem taşıyor. Zira, gereksinimleri karşılamak üzere ‘araç satın almak mı kiralamak mı avantajlı’ konusuna karar vermek ve buna göre bir plan yapmak gerekiyor.

Peki, gerçekten konuya farklı açılardan yaklaşarak net bir analiz yapıldığında araba almak mı kiralamak mı daha mantıklı?

Araç Kiralamak mı Satın Almak mı?

Pek çok meslek erbabı için araç gereksinimleri söz konusu olduğunda; kiralama ve satın alma arasında kararsızlık yaşamak olasıdır.

Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları

Vergi parametreleri, bütçe yönetimi, konfor, ihtiyaca özel çözüm elde etme gibi konu başlıklarında bir değerlendirme yapıldığı zaman araç kiralamanın araç satın alma tercihine göre daha avantajlı olduğunu söylemek doğru olur.

● Sermayenizi Daha Etkin Kullanabilirsiniz

Sermayenizi etkin yönettiğinizde büyüme ve karlılık söz konusu olabilir. Araç kiralamayı tercih etmenin en önemli avantajlarından biri, sermayeyi etkin kullanabilme konforu elde etmektir. ​​Araç satın almak yerine kiralamayı tercih ettiğinizde tüm nakit birikiminizi ve kredi limitlerinizi ortaya koymak yerine her ay eşit miktarda ödeme yaparak sermayenizi etkin şekilde kullanabilirsiniz.

● Araç Masraflarını Azaltabilirsiniz

Farklı gereksinimler için satın alınan araçların yıl boyunca vergi, bakım, onarım gibi masrafları söz konusu olur. Daha en başında, yani aracı satın alırken ortaya koyulan birikim veya kredinin etkisi de yapılacak masrafların ilk adımını oluşturur. Özellikle de bilmek gerekir ki; araç satın almak, tek kalem masraf demek değildir. Çünkü araç masrafları, sadece satın almaya ayrılan bütçe ile sınırlı kalmaz. Trafik sigortası, kasko, motorlu taşıtlar vergisi, periyodik bakım, hasarlar için yapılan masraflar, mevsim geçişlerinde lastik değişimi gibi süreklilik arz eden giderler söz konusudur. Araç kiraladığınızda ise aracın periyodik masrafları, vergiler ve beyan edilen hasar masrafları araç kiralama şirketi tarafından karşılanır. Dolayısıyla bu tip masraflar için bütçe ayırmanız gerekmez.

● Araçlara Ait Riskleri Üstlenmek Zorunda Değilsiniz!

Satın aldığınız araç veya araçlar, kazaya karışabilir. Bu kazaların sonucunda sigorta değer kaybı ve hasarlardan kaynaklı masraflar söz konusu olacaktır. Aracın değer kaybı da buna eklenince risk oldukça yüksektir. Araç kiralamanın en önemli avantajlarından biri aracın başına gelebilecek tüm riskleri sizin yerinize kiralama şirketinin üstlenmesidir.

● İhtiyaca Özel Araç Değişikliği Sağlayabilirsiniz

Araç satın alırken genellikle önceden belirlenen bütçeye uygun marka ve modeller arasından bir seçim yapılır. Bu da araç ihtiyacında bütçeyle sınırlı kalmaya neden olur. Uzun dönem araç kiralamayı tercih etmeniz durumunda toplam birikiminize değil; istek ve ihtiyacınıza göre araç seçme özgürlüğünüz olur. Örneğin çok istediğiniz E segment bir aracı satın alma olanağınız yoksa aylık sabit ödemelerle uzun dönem kiralayarak aracı deneyimleme şansına sahip olabilirsiniz.

● Operasyonel İşlerle Zaman Kaybetmezsiniz

Araç değiştirmek; piyasayı araştırmak, uygun fiyat bulmak, alınan aracın iyi durumda olduğundan emin olmak gibi bir dizi zahmet, risk ve stres faktörünü beraberinde getirir. Bu tip konulara zaman ayırmak, daha önemli işlerinize odaklanmayı engelleyebilir. Diyelim ki; satın aldığınız araç, bir süre sonra belirli bir nedenle beklentinizi karşılamadı. Bu durumda aracı değiştirme ihtiyacı doğar. Ancak aracınızı değiştirmek istediğinizde öncelikle aracınızı değerinde satmanız, sonrasında yeni bir araç araştırmanız ve onu da değerinde almanız gibi bir süreç söz konusu olur. Araç kiralamada ise gerekli işlemleri yaparak değişiklik sağlayabilirsiniz.

● Kullanım Süresi Boyunca Değer Kaybından Korunun!

Araç satın aldığınızda onu kullandığınız süre boyunca yaşı büyür ve km’si artar. Hiçbir hasar olmasa bile sadece bu iki unsur, aracın zamanla değer kaybetmesine yol açar. Oysa araç kiralamada bu konu için endişelenmek gerekmez.

● Aylık Kira Bedelinin 26.000 TL’ye Kadar Olan Kısmını Gider Gösterebilirsiniz

Günümüzde gider gösterme konusunda araç kiralayan mükelleflerin araç satın alan mükelleflere göre daha avantajlı olduğu bir yasal düzenleme söz konusudur.

Gelir Vergisi Genel Tebliği araç edinme ve araçları gider gösterme konusunda bazı sınırlamalara işaret eder. Burada hem araç satın alımlarında hem de araç kiralamada bazı kısıtlamalar vardır. Ancak araç kiralamada durum daha az karmaşıktır ve daha verimli bir sonuç sunar.

Vergi avantajı, aylık ve yıllık kolay nakit yönetimi konforu, sermayeyi verimli kullanma avantajı, verimli operasyonel süreç planlaması ile araç kiralamak satın almaya göre daha çok tercih edilmektedir.

2024 yılının başında yapılan düzenlemeye göre; kiraladığınız aracın aylık kira bedelinin 26.000 TL’ye kadar olan kısmını gider göstererek vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Tercihiniz araç kiralama ise burada güvenilir bir hizmet almak da önemli.

Uzun dönem araç kiralama konusunda sistematik ve konforlu bir hizmet alabilmek için güvenilir bir kurumla çalışmanız çok önemlidir. Filomingo’daister online ortamda self-servis ister bireysel danışmanlık hizmetiyle uzun dönem kiralama işlemlerinizi pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Geniş marka-model seçeneklerimizi buraya tıklayarak inceleyebilir; sürecinizi tercihinize göre online veya bireysel danışmanlık hizmeti alarak ilerletebilirsiniz.

Meslek uzmanları ve şahıs şirketlerine özel avantajlarla, kusursuz bir uzun dönem kiralama süreci için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Uzun Dönem Kiralama