Araç Satın Alma ve Kiralama Rakamsal Karşılaştırma

Hasan Erkılıç

Araç satın alma ve kiralama arasındaki karşılaştırma, birden fazla değişkene bağlı olduğu için genellikle zor bir karardır. Bu yazımızda sizlere rakamsal olarak bu karşılaştırmanın en yalın halini sunmaya ve aracın günümüz koşullarında bir yatırım fırsatı olup olmadığını aktarmaya çalışacağız.

Araba sahibi olmanın birinci ve en yaygın olan şekli bir banka veya finansal kuruluşa başvurarak araç bedellerine göre kredi kullanmaktır. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) ‘nın yaptığı son düzenleme ile otomotiv kredi limitleri ve faiz oranları arttırılırken, kredi kullanılabilecek oran araca göre kademeli hala getirilmiştir.

Kredi Yönetmeliğinin 12/A maddesinin ikinci fıkrası ile Finansal Kurumlar Yönetmeliğinin 11/A maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen, taşıt teminatlı krediler hariç, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranının:

Aracın Nihani Fatura tutarı (TL)

Taşıt Değerine Oranı

400.000 Tl ve altında

70% 'i aşamamasına

400.001 - 800.000 TL

50% 'i aşamamasına

800.001 - 1.200.000 TL

30% 'u aşamamasına

1.200.001 - 2.000.000 TL

20% 'yi aşamamasına

karar verilmiştir.

Bu düzenleme doğrultusunda, araç bedelinin tamamına değil, belirlenen orana göre kredi kullanım hakkınız bulunmakla birlikte finans kurumlarında farklılaşan faiz oranları ile de karşılaşırsınız. Faiz oranı ne kadar yüksek olursa bu kuruluşlara yapacağınız geri ödeme de o kadar fazla olur ve ödemeler bittikten sonra aracın tamamen sahibi olursunuz.

Diğer bir yöntem ise kredi kullanmadan sermayenize ayıracağınız bedeli aracınıza sahip olmak için harcamaktır. Bu durumda da elinizdeki birikimi araca yatırarak farklı yatırım fırsatlarını kaçırabilirsiniz.

Araç satın aldıktan sonra gerekli olan sigorta, kasko, vergi, bakım ve muayene masrafları da araç sahibi olmanın diğer maliyetlerini oluşturur. Bu maliyet kalemleri de hafife alınmayacak düzeyde arttığı için finansal karşılaştırmanın önemli bir bölümünü oluşturur.

Geçtiğimiz senelerde 15.000₺-20.000₺ sigorta, kasko işlemini yaptıran kullanıcılar, aracın segmentine göre 2024 senesinde bu rakamın yıllık 70.000₺ seviyelerine kadar çıktığını belirtmektedir. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı ‘nin Milliyet gazetesine verdiği röportajda 2023 yılında %100-%140 arasında bir artış olduğunu belirtmiştir.

Araç sahipleri, aracı belirli bir dönem kullandıktan sonra satışa koyarak araçtan bir gelir elde etmeyi düşünebilirler. Satılan aracın da model yılının çok geçmemiş olması ve kullanıcı hasarlarının minimum düzeyde olması beklenir. Buna ek olarak içinde bulunulan ekonomik ortamda bu satışın istenilen fiyattan gerçekleşmesinde önemlidir. 2023 yılında pek çok kişi ve kurum enflasyona paralel araç yatırımı yapmış ancak geçen süre içinde 0 km otomobil pazarında iskonto ve satış kampanyaları nedeni ile 2.El aracını satamamış, 2.El ilan sitelerindeki stok araç sayıları olağanın 3-4 katına çıkmıştır, Buna paralel fiyatlarda düşüşler kaçınılmaz olarak gerçekleşmiş ve beklenilen gelir elde edilememiştir.

Peki Uzun Dönem Araç Kiralamada Farklılaşan Durum Nasıldır?

Kurumsal bir uzun dönem kiralama şirketi tercih ettiğinizde, herhangi bir banka veya finansal kuruluş ile muhatap olmadan onların ek masraflarına katlanmadan sadece Kurumsal Kiralama Şirketiniz ile anlaşma sağlayarak belirli bir dönem araç kullanım hakkına sahip olursunuz. Ödeme yönteminizi siz belirler ve mevcut finansal durumunuzu bozmadan ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Araca dair tüm operasyonel maliyet Filo şirketleri tarafından kira bedeline dahil edildiği için ek bir masraf ile karşılaşmazsınız. Kasko veya diğer sigorta işlemlerinin son ödeme gününü beklemenize gerek olmaz. Zaten kurumsal filo şirketleri bu ödemeleri sizin adınıza takip ediyor ve ödüyordur. Uzun dönem kiralama yaparak sürekli aynı araca binme zorunluluğunuzda ortadan kalkar ve kontrat bitimlerinde aranızı değiştirerek son model 0 KM araç kullanım deneyimine sahip olabilirsiniz.

Müşterilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde araç sahibi olmadıkları ayrıca neredeyse aracın satış fiyatına yakın bir kira ödedikleri için kurumsal kiralamaya yönelik çekinceleri olduğu belirtilir. Ancak kurumsal kiralama şirketleri sadece araca değil araç ile birlikte tüm finansal ve operasyonel işlemleri dahil ederek bir kiralama fiyatını oluştururlar. Burada kurumsal kiralama şirketinden doğru danışmanlık almak tüm bu işlemler hakkında süreçte sağlıklı ilerlemenize olanak sağlayacaktır.

Son olarak peki araç satın almak bir yatırım fırsatı mıdır?

2023 yılında bir araç alış fiyatı ve yıl sonunda ortalama 30.000 km ‘deki satış fiyatını, Euro, Dolar ve Altın fiyatı ile kıyasladığımızda, en düşük getirisi olan yatırım aracının otomobil olduğunu aşağıdaki tabloda rahatlıkla görebiliriz.

Otomobil

Otomobil

Dolar

Euro

Altın

Megane 1.3 Joy Otomatik

A3 Sedan Otomatik

TCMB Döviz

TCMB Döviz

TCMB Altın

1.Oca.23

₺692.000

₺1.053.685

₺18,71

₺20,44

₺1.103,24

1.Ara.23

₺950.500

₺1.430.000

₺28,85

₺31,53

₺1.903,02

Getiri

37%

36%

54%

54%

72%

· Tabloda operasyonel giderlerinin (Kasko, MTV, Trafik sigortası, Bakım-Onarım Maliyetleri, Muayene gibi) hiçbiri dahil edilmemiş, sadece araç alış-satış fiyatları üzerinden bir karşılaştırma yapılmıştır.

Hatta ekmek saklanabilir bir gıda maddesi olsaydı 5₺ ya aldığınız ekmeği yıl sonunda 8₺' ye satıp %60 gelir elde edebilirdiniz. Bu bile otomobil yatırımından daha yüksek bir getiri ortaya çıkarıyor.

Bu nedenle yatırım amaçlı araç satın almaya karar verirken mutlaka bu işin uzmanlarından finansal matematiğini teyit etmenizde fayda var. Elinizde bir birikim varsa bununla araç almak yerine yapacağınız yatırım ile araç kira tutarlarını bedavaya getirebilirsiniz. (Ek olarak kira faturanızı gider gösterebileceğiniz gibi ve MTV, ÖTV, Kasko, Trafik Sigortası, Bakım ve Muayene giderlerini ödemezsiniz.)

Son olarak, Kurumsal Araç Kiralama yaparak yatırımlarınızı farklı noktalarda kazanca dönüştürebilir, birden fazla farklı finansal kuruluş ve faiz oranlarından etkilenmez ve istediğiniz marka-model, vade ve ödeme planına göre 0 KM araç kullanma deneyimine sahip olabilirsiniz.

Sevgiler.